Struktur och reflektion
DR-MODELLEN
Dialog och reflektionsmodellen är en gruppmodell som arbetar utifrån en tydlig struktur där samtalet och reflektionen ligger i fokus. En person blir under samtalet sakägare, dvs den person med dess utmaning/problem där fokus ligger på. Man följer sk rundor där varje deltagare får ställa frågor till sakägaren. Handledaren håller i strukturen och ser till att alla får tid till att vara med i samtalet.
Avsikten med DR-modellen är professionellt lärande och utveckling av den personliga kompetensen, och inte problemlösning eller kunskapsförmedling (Åberg, 2014). Syftet är att de handledda tillsammans med sina kollegor ska ”utveckla sina egna kompetenser och en beredskap för att självständigt, professionellt och med gott självförtroende möta yrkeslivets vardagliga utmaningar” (ibid.). Handledaren har en viktig roll till att skapa själva strukturen för samtalet, men handledaren ska inte vara i en roll som expert på området som behandlas utan istället se till att alla deltagare är med i samtalet och att samtalsklimatet håller en hög nivå, både vad gäller innehåll men även att gruppen håller hög etisk samtalston. DR-modellen trycker på att reflektion är en viktig grundpelare, där reflektionen används som ett verktyg för att identifiera, tolka och lära av det man varit med om (Ibid.). Grundstrukturen i ett handledningssamtal kan, enligt DR-modellen, se ut som följande enligt Åberg (2014):
Anknytning till tidigare handledningstillfälle.
Presentation av deltagarfrågor. Varje deltagare tar med sig en individuell fråga till varje tillfälle som denne kan tänkas vilja få ”behandlad” vid handledningstillfället.
Val av handledningsfråga. Gruppen väljer vilken av deltagarnas frågor som ska ”behandlas”. Det kan vara en utmaning eller ett problem som hen upplever i sin vardag.
Sakägarens narrativ. Ägaren till frågan får beskriva sammanhanget kring utmaningen/problemet.
Klargörande och perspektivvidgande frågor. Resten av deltagarna får ställa frågor till sakägaren för att på sätt få till en situation där sakägaren (men även deltagarna) reflekterar kring frågan.
Skriftlig omformulering. Handledaren ser om frågan behöver omformuleras.
Ytterligare frågor.
Råd (eventuellt). Om sakägare vill ha råd kring frågan, ges detta nu.
Sakägarens kommentarer.
Summering/ uppföljning.
Åberg, K. (2014). Den dialogiska reflektionsmodellen. I Kroksmark, T (red.) Modellskolan. (ss. 99-118). Lund: Studentlitteratur.