REFLEKTERANDE TEAM
I ett reflekterande team är det gruppen som reflekterar över sakägarens utmaning/problem.
Sakägaren börjar med att redogöra för sin utmaning genom att intervjuas av handledaren. Efter intervjun går gruppen in och reflekterar inom gruppen kring utmaningen. Sakägaren lyssnar på gruppens diskussion och får därmed tid till reflektion genom att lyssna till diskussion "utifrån".
I reflekterande team är reflektionen grundbulten i samtalet. Det är en person som äger problemet/utmaningen som berättar om detta genom att intervjuas av handledaren. Handledaren kan, när det passar, frysa intervjun för att låta det reflekterande komma in i samtalet och reflektera kring vad de hört genom spegling eller tänkande. Det reflekterande teamet består av resterande deltagarna i gruppen.
Efter den frysta situationen fortsätter handledaren att intervjua sakägaren. I slutet kommer teamet in igen för att reflektera kring hela samtalet. Sakägaren avslutar med att kommentera/reflektera kring vad han hört från teamet. (Tveiten, 2015)
Ett effektfullt sätt för att underlätta reflektionen i samtalet är att sakägaren sitter med ryggen mot det reflekterande teamet för att på så sätt ha fullt fokus på samtalet och för att inte påverka teamet genom ögonkontakt eller annan feedback på det som sägs. (Tveiten, 2015)
Då det kan upplevas som att det är många parallella processer som pågår i dessa samtal är det viktigt att handledaren ser till att det finns en tydlig struktur och att alla får komma till tals. (Tveiten, 2015)
Tveiten, S. (2015). Yrkesmässig handledning – mer än ord. Lund: Studentlitteratur.